Mide ülseri nedir?
Mide ülserleri mide zarında ağrılı yaralardır. Mide ülseri, bir tür peptik ülser hastalığıdır. Peptik ülserler, hem mideyi hem de ince bağırsakları etkiler. Mide ülserleri, midenizi sindirim sıvılarından koruyan kalın mukus tabakası azaldığında ortaya çıkar. Mide ülserleri kolaylıkla tedavi edilebilir, ancak uygun tedavi olmaksızın şiddetli hale gelebilir.
Mide ülserlerine ne sebep olur?
Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi ile enfeksiyon, aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) uzun süreli kullanımı, Nadiren, Zollinger-Ellison sendromu olarak bilinen bir durum vücudun asit üretimini artırarak mide ve bağırsak ülserlerine neden olabilir. Bu sendromun tüm peptik ülserlerin yüzde 1’inden daha azına neden olduğundan şüpheleniliyor.
Geçmişte diyetin ülsere neden olabileceği düşünülüyordu. Artık bunun doğru olmadığını biliyoruz. Ayrıca, yediğiniz yiyeceklerin mide ülserine neden olmayacağını veya tedavi etmeyeceğini biliyoruz, ancak sağlıklı beslenmenin ülser semptomlarını iyileştirmeye fayda sağlayabileceğini de biliyoruz. Genel olarak, bol miktarda meyve, sebze ve lif içeren bir diyet uygulanmalı. Bununla birlikte, bazı yiyeceklerin H. Pylori’yi ortadan kaldırmada rol oynaması mümkündür. H. Pylori ile savaşmaya veya vücudun kendi sağlıklı bakterilerini artırmaya yardımcı olabilecek yiyecekler; brokoli, karnabahar, lahana ,turp, ıspanak ve yapraklı yeşillikler. Probiyotik açısından zengin besinler olarak lahana turşusu, kombu çayı ve yoğurt oldukça faydalıdır. Meyvelerden elmalar, yaban mersini, ahududu, çilek ve böğürtlen sayılabilir. Ek olarak, mide ülseri olan kişilerde asit reflü hastalığı olabileceğinden, ülser iyileşirken baharatlı ve ekşi yiyeceklerden uzak durmak iyi bir fikirdir.