Gluten intoleransı bir diğer ismi ile glüten duyarlılığı buğday , arpa, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten proteininin vücut tarafından tolere edilememesi olarak açıklanır.
Çölyak hastalığı ile ortak belirtileri gösterse de kan testlerinde veya kolonoskopi sonuçlarında herhangi bir klinik bulguya rastlanmaz. Çölyak hastalığında gluten içeren besinleri tüketmek ince barsak yüzeyindeki sindirim ve emilimi sağlayan parmakcıkların yok olmasına neden olurken gluten hassasiyeti olan kişilerde böyle bir etki görülmez.
Gluten intoleransı olan kişilerde ;
- Depresyon , duygu durum bozuklukları, bilinç bulanıklığı, anksiyete ,
- Sindirim sisteminde sürekli gaz , şişkinlik, ishal veya kabızlık ,ödem şikayetleri ,
- Migren atakları , baş ağrısı ,
- Kronik yorgunluk ve fibromiyalji gibi şikayetler görülebilir.
Gıda intolerans testi ya da tükürük ile gen test yaptırarak glutene karşı hassasiyetiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunların yanı sıra 2-3 haftalık glütensiz beslenme ile bu şikayetlerinizin azalıp azalmadığını kontrol ederek de gluten hassasiyetinizin olup olmadığını kendiniz test edebilirsiniz.
Glütene hassasiyetiniz olduğunu öğrendikten sonra günlük beslenme planınızın içerisinden gluten içeren tüm besinleri ve gluten içeren tüm bulaş kaynaklarını çıkarmanız gerekmektedir.
Günlük beslenmenize diyetinize enerji dengesini korumak adına buğday ,arpa, makarna ,çavdar gibi karbonhidrat kaynakları yerine kinoa, amarant, karabuğday ,siyah pirinç gibi karbonhidrat kaynaklarını ekleyerek dengeli bir beslenme planı takip etmelisiniz.
BESLENME ve DİYET UZMANI
ZÜLAL YALÇIN