bağırsak sendromu

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Geçirgen bağırsak sendromu farklı sebeplerle ortaya çıkan bir sindirim sorunudur. Normal şartlarda bağırsağımızda bulunan sıkı bağlar, sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin geçişine izin veriyor. Bu sıkı bağlardaki açılmanın yaşanması durumunda ise geçirgen bağırsak sendromu olarak tanımlanan durum ortaya çıkıyor. Bu bağların açılmasıyla birlikte toksinler, mikroplar, sindirilmemiş yiyecek parçaları gibi istenmeyen maddeler kan dolaşımına geçmiş oluyor. Kan dolaşımına geçen bu maddeleri tanımayan bağışıklık sisteminin bu maddelere saldırıyor ve sonucunda vücut kendi kendine zarar vermiş oluyor.

Geçirgen Bağırsak Sendromunun Tanısı Nasıl Konulur? Geçirgen Bağırsak Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Kabızlık, şişkinlik, ishal gibi sorunlarınız varsa bu durum bir bağırsak hastalığının habercisi olabilir. Bunlar saptanması kolay kısımlardır. Hiçbir bağırsak sorunu olmadığı halde alerji, egzama, depresyon, anksiyete, hiperaktivite, yorgunluk, hashimato, eklem ağrısı, romatoid artrit, fibromiyalji ve ürtiker de bağırsak hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır. Hiçbir bağırsak sorunu yaşamasanız bile bu hastalıklar için bağırsak kontrolü şart.

Doğal Beslenme Tedavi İçin Olmazsa Olmaz!

Geçirgen bağırsak sendromunun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ve öncelikle hastalığa sebep olan nedenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması gerektiğinin farkına varmalıyız.

Doğal beslenme, geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça önemlidir. Doğal olmayan besinleri tüketirsek; fazla tarım ilacı, ağır metal ve benzeri zararlı bileşene maruz kalabilir ve bu maruziyet sonucunda bağırsak duvarına zarar verebiliriz.

Geçirgen bağırsak sendromu aşağıdaki 4 yiyecek ve takviyeyle iyileştirilebilir:

Fermente süt ürünleri: Bağırsakların iyileşmesine yardımcı olabilecek hem probiyotikleri hem de kısa zincirli yağ asitlerini içerir. Kefir, ev yoğurdu, ekşi krema en iyileridir.

Kemik suyu: Kolajen ve hasarlı hücre duvarlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek amino asit, proline, glisin ve glutamine içerir. Geçirgen bağırsakların iyileşmesine ve otoimmün hastalığı iyileştirmeye yardımcı olması için kemik suyu tüketimini tavsiye edebilirim. Tadını sevmeyenler de çorbaları kemik suyu ile pişirirler ise kemik suyunun tadını almayacaklardır.

Fermente sebzeler: Bağırsak PH’ını ve bağırsağı destekleyen probiyotikleri dengeleyen organik asitler içerir. Sebze ile yapılan tüm turşu çeşitleri fermente sebzelere en iyi örnektir. Fermente sebzeler floranın “Lactobacillus acidofillus” kısmını üretirler. 

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizinde bulunan MCT’ler (orta zincirli yağ asitleri) diğer yağ asitlerinden daha kolay sindirilebilmektedir, böylece geçirgen bağırsağı en iyi şekilde onaran yağ asitleridir. Günlük tüketimde türk kahvemizin veya omletimizin içine 1 tatlı kaşığı koyarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Tüm bunların dışında omega-3 içeren anti-inflamatuar (iltihapla savaşan) gıdalar da geçirgen bağırsağı tamir etmek için en yararlı gıdalardır. En iyi omega-3, balıklar başta olmak üzere en çok uskumru, deniz ürünleri ve keten tohumunda bulunmaktadır.

Son olarak böyle bir bağırsak rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktora sonrasında da bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederim. Hepinize sağlıklı günler.. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu <abbr title="Köprü Metni Biçimlendirme Dili">HTML</abbr> etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*