L-karnitin kilo vermek amacıyla karşımıza sıkça çıkan besin desteklerinden bir tanesi. Doğal bir amino asit türevi. Vücudumuzda yağ asitlerinin hücrenin enerji üretim kaynağı olan mitokondrilere taşınmasında büyük öneme sahip. Hücre içerisindeki mitokondriler bu yağları enerji üretiminde kullanırlar. Vücudumuz lizin ve metiyonin amino asitleri ile L-karnitin üretebilir. Vücutta üretilen L-karnitine ek olarak, et ve balık gibi hayvansal gıdalar tüketerek beslenme ile de az miktarda L-karnitin alabiliriz.
L-karnitinin vücuttaki yağ asidi metabolizmasını çalıştırmaktır. L- Karnitin, alzheimer, demans(bunama) gibi nörodejeneratif hastalıklar, periferik sinir hastalıkları ve diyabetik nöropati tedavisinde, ayrıca erkekte sperm sayısını artırmak, erkek infertilitesini tedavi için kullanılmaktadır. Eksikliğinde özellikle lipid metabolizmasının bozulmakta ve eksik enerji üretimine bağlı olarak önemli metabolik ve klinik bozukluklar ortaya çıkmaktadır.
Doğal besin destekleri gibi, L-karnitin oldukça güvenli görünmekte. Doktor kontrolünde kullanıldığında ciddi yan etkileri görülmemiştir. Üç hafta süreyle günde 3 gram kullanılan bir çalışmaya katılan bireylerin kan testlerinde her hangi olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Uzun dönemli kullanımda günlük ortalama 2 gramlık dozlar güvenli kabul edilmektedir. Bulantı ve midede rahatsızlık hissi gibi bazı hafif yan etkiler görülebilir. Standart L-karnitin dozu günde 500–2,000 mg arasındadır.
Peki L-karnitin hangi besinlerde bulunur diye soracak olursak ;kırmızı etin 85 gramında 81 mg bulunmakta. Besinle alınan karnitinin emilimi yüzde 80’lere ulaşırken destek formunda alındığında bu oran %18’lerde kalıyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi vücudumuzda bir miktar karnitin üretilir. Bu sebeple , L-karnitin destekleri ancak doktorların uygun göreceği özel durumlarda kullanılmadır.